"Оператор ГТС" очікує збільшення попиту на зберігання газу в сховищах України в найближчі 3-5 років

липпа

Генеральний директор "Оператора ГТС України" Дмитро Липпа очікує на збільшення попиту на зберігання газу в підземних сховищах України в найближчі три-п’ять років.

За словами Липпи, "Оператор ГТС України" розвиває напрям із залучення іноземних трейдерів, які зацікавлені в транспортуванні і зберіганні природного газу в Україні. Серед перспективних країн – Греція, Румунія, Азербайджан та Польща.

"У найближчі 3-5 років ми прогнозуємо профіцит природного газу в південному регіоні Європи на рівні 10 млрд кубічних метрів, який може бути транспортований на зберігання до України. Другий напрям – це Польща. Наявні потужності на кордоні не достатні для забезпечення великого об’єму газу, але наразі вони повністю бронюються – і це безумовно позитивний сигнал. Розвиток LNG-терміналів також створить в Польщі профіцит газу, який ми готові транспортувати в українські ПСГ", – зазначив Липпа.

Коментуючи досягнутий в поточному році показник в 3 млрд кубометрів природного газу, транспортованого до України з ЄС та Молдови, Липпа відзначив успішне проходження незалежного міжнародного стрес-тестування українських ГТС та ПСГ як важливу передумову цього результату.

"Завдяки спільній роботі Міністерства енергетики України, Проєкта енергетичної безпеки USAID, Секретаріата Енергетичного співтовариства "Joint Research Center", Simone Research Group, групи "Нафтогаз" ми переконали міжнародних трейдерів в надійності і відповідальності нас як партнерів, навіть в умовах війни", – сказав Липпа.

Раніше повідомлялося, що у квітні-вересні 2023 року 40 компаній-нерезидентів активно користуються послугою short-haul "Оператора ГТС України" та транспортують газ для зберігання в Україні.

Автор: Галина Ялівець