На відновлення систем зрошування на півдні знадобиться 3-7 років,

крым,засуха

Каховський канал постачав водою понад півмільйона гектарів земель на півдні та сході України, тому проблема зрошення стане найбільшою у сільському господарстві, на її вирішення знадобиться від трьох до семи років.

Про це міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив в ефірі телемарафону, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наслідки припинення зрошення значно більші. Не півмільйона гектарів, а мільйон-півтора гектарів не будуть використовуватися (для землеробства, – ред.) повною мірою. Щоб відновити зрошення, потрібно три-п’ять-сім років. І це має стати пріоритетом. Бо це питання не лише агробізнесу, екології, а й соціальне. Фермери утримують соціальне життя в навколишніх селах, платять податки, платять оренду за паї орендодавцям, а це в основному люди похилого віку", – сказав міністр.

За його словами, постраждають і землі, які не мали зрошувальних систем, адже фермери не мають оборотних коштів для їх обробки.

Сольський нагадав, що аграрії півдня України отримували основний та стабільний дохід від урожаю саме з полів, які мали зрошувальні системи.

Міністр також зазначив, що Каховське водосховище було джерелом двох систем зрошення та подачі води – Каховської системи та Північно-Кримського каналу. Ці системи були побудовані на основі рівня води, щоб мінімально використовувати електроенергію для насосів. Нині рівень води впав, тож вода до систем просто не доходить. Щоб його підняти, потрібно відновлювати греблі.

Читайте також: Через підрив Каховської ГЕС Кривий Ріг обмежив подачу води для промисловості (оновлено)

Як повідомлялося, підрив Каховської ГЕС вже призвів до повного припинення роботи меліоративної інфраструктури в районах Каховського водосховища.

За оцінками Мінагрополітики, внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС на правобережжі Херсонщини затоплено орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель, а також в декілька разів більше на лівому березі, який зараз перебуває під окупацією.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. " 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га, з яких збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур, на суму близько $1,5 млрд.

Загалом підрив Каховської ГЕС фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем в Херсонській, 74% – в Запорізькій та 30% – в Дніпропетровській областях.