Єврокомісія відмовиться від послуг зв’язку 5G, що надаються з використанням китайських Huawei та ZTE

єврокомісія

Європейська Комісія оголосила, що відмовиться від послуг зв’язку 5G, що надаються з використанням обладнання китайських постачальників Huawei та ZTE задля безпеки своїх внутрішніх телекомунікаційних систем.

"Безпека мереж 5G має вирішальне значення. Вони є критично важливими інфраструктурами власними силами і для інших секторів, які від них залежать, таких як енергетика, транспорт, охорона здоров’я та фінанси", – заявив член ЄК з внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон на пресконференції, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Бретона, Єврокомісія впроваджуватиме принципи набору інструментів кібербезпеки 5G (5G Toolbox) у власні закупки телекомунікаційних послуг, щоб уникнути впливу з боку Huawei та ZTE. ЄК також враховуватиме 5G Toolbox при розподілі фінансування ЄС за всіма своїми програмами, додав єврокомісар.

"У рамках своєї корпоративної політики кібербезпеки та застосування 5G Toolbox комісія вживе заходів, щоб уникнути впливу на свої корпоративні засоби зв’язку мобільних мереж з використанням Huawei та ZTE як постачальників", – йдеться в комюніке ЄК.

Єврокомісія заявляє, що "вживе відповідних заходів безпеки, щоб не закуповувати нові послуги підключення, які залежать від обладнання цих постачальників". Відповідна робота проводитиметься з державами-членами ЄС та операторами зв’язку, повідомляють у Брюсселі.

В оприлюдненому другому звіті про хід впровадження 5G Toolbox наголошується, що 24 держави ЄС "вжили або готують законодавчі заходи, що дають національним органам влади повноваження проводити оцінку постачальників та вводити обмеження". Із них 10 держав запровадили такі обмеження, а три країни наразі працюють над запровадженням відповідного національного законодавства.

"З огляду на важливість інфраструктури підключення для цифрової економіки та залежність багатьох критично важливих послуг від мереж 5G держави-члени повинні негайно впровадити 5G Toolbox", – наголошують у Європейській Комісії.

ЄК висловлює "серйозне занепокоєння щодо ризиків, які представляють певні постачальники обладнання мобільного зв’язку для безпеки союзу".

Комісія вважає, що рішення, прийняті державами-членами про обмеження або виключення Huawei та ZTE з мереж 5G, є обґрунтованими та відповідальними вимогам 5G Toolbox.

"Комісія вважає, що Huawei і ZTE насправді мають значно вищі ризики, ніж інші постачальники 5G", – констатує ЄК.