Найважливіший торговельний шлях Європи опинився під загрозою через кліматичні зміни

рейн

Падіння рівня води внаслідок кліматичних змін починає перешкоджати судноплавству та змушує компанії, розташовані вздовж ріки Рейн, найважливішого торгового маршруту Європи, шукати альтернативні шляхи постачань.

Як пише Bloomberg, обміління річок стає дедалі частішим явищем і вимагає дорогих та складних обхідних шляхів, щоб тримати лінії постачання відкритими, передає Forbes.

Річка Рейн упродовж століть була надійним судноплавним шляхом і має на своїх берегах чимало промислових гігантів, але через зміну клімату вони почали стикатися із проблемами.

Зокрема, хімічний концерн BASF SE перекладає логістику на потяги та вантажівки, а виробник пластмас Covestro AG має плани на випадок непередбачених обставин, які включають перенесення частини виробництва до Бельгії та інших місць у Німеччині. Заводи Covestro отримують більшу частину своєї сировини та транспортують близько третини готової продукції Рейном.

Найбільший сталеливарний завод Німеччини також опинився під загрозою. Підприємству Thyssenkrupp у разі зупинки барж потрібно 2000 вантажівок, а повністю залишити Рейн неможливо. За словами компанії, річкові баржі залишаються "найбільш ефективним, економічним та екологічним видом транспорту".

Виробники накопичують запаси, комунальні служби тримають додаткове паливо, а вантажні оператори розпочали капітальний ремонт флоту за допомогою барж, здатних переміщатися мілководдям.

Дорогі обхідні шляхи спрямовані на те, щоб уникнути масових збоїв в роботі критично важливої транспортної артерії. Ця проблема стає більш актуальною через тепліші зими і меншу кількість снігу.

Після торішньої посухи адміністрація канцлера Олафа Шольца прагнула прискорити зусилля з капітального ремонту рейнського флоту, але він застопорився через чвари між політсилами та бюрократію.

Рейн простягається від швейцарських Альп через промисловий центр Німеччини, а потім впадає в Північне море в нідерландському порту Роттердам. На шлях припадає понад 10% швейцарської торгівлі та близько двох тонн на кожного мешканця Німеччини щороку.