Кабмін підтримав експериментальний проєкт із відбудови Каховської ГЕС

шмигаль

Кабінет міністрів України затвердив постанову про експериментальний проєкт із початку відбудови Каховської ГЕС.

"Проєкт розрахований на два роки. На першому етапі спроєктуємо всі інженерні конструкції, підготуємо необхідну базу для відновлення. Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи", – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами Шмигаля, координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

Рішення про підготовку до відновлення ухвалене після консультацій з експертами та спеціалістами. Відбудова Каховської гідроелектростанції, за словами глави уряду, примножить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сфері.

Як зазначив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, було погоджено пропозицію Міністерства економіки та приватного акціонерного товариства "Укргідроенерго" стосовно реалізації протягом двох років експериментального проєкту "Будівництво Каховського гідровузла на річці Дніпро. Відбудова після руйнування Каховської ГЕС та забезпечення сталої роботи Дніпровської ГЕС у період відбудови".

Затверджено порядок реалізації експериментального проєкту. Передбачено, що фінансування експериментального проєкту може здійснюватися за рахунок коштів приватного акціонерного товариства "Укргідроенерго", кредитних коштів та інших не заборонених законодавством джерел.