У НАБУ взялися за екологічні злочини часів Януковича: повідомлено про підозру ексзаступнику міністра

Ексзаступнику міністра екології повідомили про підозру

Маховик правосуддя розкручується довго, але невідворотньо: високопосадовця часів Януковича та його спільників "наздогнала" стара корупційна справа. НАБУ і САП повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології Злочевського – Дмитру Мормулю – та двом іноземцям. Їм інкримінують заволодіння 32 млн₴

Об этом сообщает Минправда

"Нагріли" державу на 32 млн грн: НАБУ спільно з колегами з САП розслідує масштабні зловживання при закупівлі послуг із дистанційного зондування Землі – у рамках цієї справи колишньому заступнику міністра екології та природних ресурсів України каденції Януковича, а також двом іноземцям повідомлено про підозру.

Про це 2 лютого офіційно поінформувала пресслужба Національного антикорупційного бюро України.

Йдеться про тендер Мінприроди на розробку програмного забезпечення для моніторингу навколишнього середовища від 2011 року. Переможцем обрали компанію з Австрії, яка не була спроможна і навіть не збиралася надавати ці послуги, проте отримала від міністерства понад 40 млн₴ Натомість реальними виконавцями робіт стали підрядники, залучені за протекцією радників тодішнього голови відомства Миколи Злочевського.

Проте їм було сплачено лише 20% від вартості замовлення. Решту 32 млн грн, за даними слідства, посадовці на підставі фіктивних документів вивели за кордон.

Як повідомляє "Українська правда" з посиланням на власні джерела, підозрюваним у справі проходить колишній заступник Злочевського – Дмитро Мормуль. Слідчі також вживають заходів для викриття інших фігурантів оборудки.

Дмитро Мормуль

За інсайдерською інформацією, НАБУ також вивчає причетність до цієї схеми столичних бізнесменів Юрія Сорокіна та Михайла Темніка – співзасновників ТОВ "Річковий транспорт" (ТОВ "Річтранс"). Ця фірма зі статутним капіталом у 100 грн спеціалізується на вантажному річковому транспорті. Сорокін також контролює ще одне ТОВ "Київські піски" та певний час був бенефіціаром української геофізичної компанії "Вікінг".

Михайло Темнік та Юрій Сорокін – співзасновники столичного ТОВ ‘’Річтранс’’

Ці структури наразі пустили глибоке "коріння" на столичному ринку видобутку копалин: як стало відомо "СтопКору" з власних джерел, вони придбали піщаний кар’єр, мають власний "річковий флот" і розмістили свою базу на території заводу "Кузня на Рибальському" (колишня "Ленінська кузня").

Варто нагадати, що у квітні 2021 року ДБР проводило обшуки на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському". За даними слідства, в 2016-2018 роках Міноборони для потреб військових закупило бойові катери "Кентавр", які виробляла "Кузня на Рибальському", неналежної якості, в результаті чого державі завдано збитків на близько 500 млн₴

Наприкінці грудня 2022 року суд відкрив справу про банкрутство ТОВ "Кузня на Рибальському". Справу ініціювали за позовом кіпрської компанії "Прокторемо Інвестментс Лімітед". Зі слів кіпрської компанії, "Кузня на Рибальському" має заборгованість, яка виникла при купівлі у заявника 70% компанії "Ленд Девелопмент ЛТД Плюс", бенефіціаром якої є бізнесмен і політичний діяч часів Януковича – Сергій Тігіпко. У 2018 році Тігіпко викупив у Петра Порошенка та Ігоря Кононека їхні частки в "Кузні на Рибальському" за 235,8 млн та 64,2 млн доларів відповідно.

Усі ці події довкола "Кузні на Рибальському" викликають низку питань з точки зору державних інтересів та економічної безпеки України. Чим закінчиться давня справа про тендерні зловживання в Мінприроди і чи розплутає НАБУ всі ниточки цього корупційного клубка? Ми продовжимо уважно стежити за перебігом подій.

Зауважимо, що на тлі російської агресії та воєнного стану в низці областей обмежили вихід на воду цивільним судам. Зокрема, перевезення копалин баржами по Дніпру офіційно заборонене в Києві. Водночас столичні активісти фіксують численні факти незаконного видобутку й перевалки піску в регіоні – так, у Броварському районі Київської області дії копачів піску спричинили вихід з берегів річки Десна.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому телеграм-каналі та Facebook!

Источник: Тема РУ