Витрати Росії на війну проти України зросли до третини всіх видатків бюджету,

герасимов,путін

Росія подвоїла витрати на оборону у 2023 році – до понад $100 мільярдів , вони сягнули третини усіх державних витрат.

За даними внутрішніх документів російського уряду, у першому півріччі 2023 року Росія вже витратила на оборону 5,59 трлн рублів ($54 млрд), повідомляє Радіо Свобода із посиланням на Reuters.

Росія засекретила дані про бюджетні витрати по секторах, тому ці цифри – один із небагатьох способів дізнатися, скільки Кремль реально витрачає на війну в Україні.

Згідно з оновленою оцінкою російського уряду, витрати на оборону в 2023 році складуть 9,7 трильйона рублів, що становить одну третину від загального плану витрат у розмірі 29,05 трлн рублів і є найвищим показником принаймні за останнє десятиліття. З 2011 по 2022 рік Росія витрачала на оборону щонайменше 13,9% та максимум 23% свого бюджету.

Згідно з документом, Росія станом на серпень вже витратила 57,4% свого нового річного оборонного бюджету.

Зростання військових витрат підтримує помірне відновлення економіки Росії цього року шляхом стимулювання промислового виробництва. Але у документі вже йдеться про дефіцит бюджету у розмірі близько $28 млрд – він посилюється падінням експортних доходів від продажу вуглеводнів та іншої сировини. Збільшення видатків на війну може ще більше збільшити дефіцит.

Читайте також: Росстат виконав доручення Путіна і покращив оцінку доходів росіян

Як повідомлялося, за підсумками січня-травня 2023 року засекречені видатки федерального бюджету Росії зросли майже в 10 разів у порівнянні з показниками минулого року.

Так, за перші п’ять місяців поточного року "інші видатки" російського бюджету, в тому числі за закритими статтями, склали 3,89 трильйона рублів. Для порівняння, за аналогічний період минулого року за цим напрямком російський уряд витратив лише 414 млрд рублів, а в січні-травні 2021 року – 405 млрд рублів.

У підсумку таємні витрати становлять майже третину всіх видатків, які станом на кінець травня складали 13,23 трлн рублів, що на 25% або на 2,66 трильйона рублів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Історично близько 80% "закритих" видатків Росія спрямовує на фінансування армії та держоборонзамовлення (стаття "національна оборона").