Terrahawk Paladin. Британський мисливець на “Шахедів”

Це небезпечно не лише через втрати запасів зерна, ураження інфраструктури чи об’єктів ЖКГ – нам потрібно уникати виснаження запасів ракет і снарядів, ми їх досі не виробляємо і критично залежимо від імпорту.

Та й не “Шахедами” єдиними – дошкуляють і “Ланцети”, і дрони-корегувальники.

Плюс пряма мова міністра оборони сполученого королівства: “Ми виконуємо обіцянку на нові контракти, які критично важливі, щоб протистояти варварській кампанії бомбардувань Путіна”.

Очевидно, що “листи” від агресора у вигляді приходів ОТРК у кафе, де відбуваються поминки, ударів по стоянках машин із зерном і приліт в центр Черкас дійшли до адресатів, але замість втоми від України, з’явилося ще більше батарей ППО.

Такий от сюрприз для казкарів з-за поребрика, які централізовано розганяють тезу про те, що Захід відволікається від нашої війни через конфлікт на Близькому сході.

Чи має Захід ще зброю для України?

Відповіддю на хвилі баражувальних дронів в Україні стануть комплекси MSI-DS Terrahawk Paladin від британської компанії MSI.

Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin

Корпорація виробляє зенітні гармати до кораблів – такі стоять на тральщиках класу “Hunt” (ті, що передають ВМСУ як “Черкаси” та “Чернігів”) і на британських “Тип-23”, їх вони отримали у результаті модернізації.

Там вони виконують роль щита від рою катерів, щоби уразити якнайбільше малих і маневрених цілей в ближній зоні.

А нещодавно компанія виставила свої напрацювання на виставці DSEI 2023 в Лондоні як вже антидронні системи.

Terrahawk Paladin на виставці Defence & Security Equipment International-2023

Terrahawk Paladin на виставці Defence & Security Equipment International-2023

Тоді представники компанії заявили, що в них вже є два замовники – на Близькому Сході і в Європі.

Полігон і Амазон. Захід знає, навіщо він постачає сюди новітнє озброєння

Це класична модульна система проти дронів – 30 мм. гармата Mk44 Bushmaster, яку можна нарощувати на різних шасі за бажанням до 40 мм. чи поєднувати з ракетами малого радіусу – на що вистачить золотого запасу у замовника.

Наприклад APKWS з лазерним наведенням або британських Martlet – головне щоб реально було утримувати маркер на цілі.

Проте, основа системи – стара добра мала зенітна артилерія, чий ренесанс ми бачимо на “Великій війні”.

Terrahawk Paladin на виставці DSEI-2023

Terrahawk Paladin на виставці DSEI-2023

200 30-мм снарядів у подвійній подачі стрічкою – те, що лікар прописав для нальотів на зернові порти і перевалку через Дунай.

Бо програмовані боєприпаси вражають навіть невеликий дрон частіше всього з другої черги, а гармата буде непогано працювати і по морських цілях в регіоні.

Звісно, це не будуть великі судна, але як протидиверсійна система згодиться.

Ефективна дальність стрільби – 2 км, трохи більше з підкаліберним снарядом за рахунок високої швидкості.

Вкрай вдалим є також виконання пункту “мобільність” – це або 20-футові контейнери, які вивантажуються з траку 8х8, або автомобіль високої прохідності 6х6.

Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin

Ми можемо самі будувати архітектуру батареї – концентруючи декілька систем на ключових ділянках або спираючись на одиночні РЛС мобільні групи, прожектори та ПЗРК-команди.

Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin

Ключове тут – система супроводження цілі у нічному каналі й лазерний далекомір.

Ідеальними були би завдання по захисту більш важких ракетних систем від дронів і крилатих ракет, зі змінами позицій під час масових пусків “Шахедів”, щоб перехопити їх на маршруті висування, зробити вогневі мішки та засади.

Широкий вибір боєприпасів – програмовані, кінетичний удар, дистанційний підрив, різноманітні бронебійні проти вертольотів з вольфрамовими дротиками.

Пазурі для котячих

Система зберігає можливості до боротьби з крилатими ракетами, ударними гелікоптерами і низьколітаючими літаками, але заточена на протидію саме безпілотникам.

Головна родзинка Terrahawk Paladin – ШІ від польської компанії Advanced Protection Systems, який обробляє картинку по відеоканалу і 3D радар з дальністю до 50 км.

Звісно крихітні БПЛА будуть засікати на дистанції лише в декілька кілометрів, але щоб збити баражувальні боєприпаси вистачить часу і дистанції.

Система управління вогнем обробляє дані від БПЛА, відсіюючи птахів та хибні цілі – при чому вона вивчає сигнатури своїх машин, щоби попередити оператора про дружні і має акустичний датчик, для наведення, якщо дрон невидимий на екрані РЛС.

Розрахунок, до речі, наводить гармату чи ракети на дрони дистанційно – провідна система дозволяє розгортати пульт в окремому приміщенні чи бліндажі в радіусі 100 метрів.

Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin

Ще у поляків в базовій версії їх РЛС вбудована система РЕБ, це буквально проситься у взаємодію з гарматою.

Система децентралізована – радар, генератор, гармату і пульт неможливо вразити одночасно.

Тому Terrahawk Paladin – живуча, точна, мобільна і максимально гнучка система боротьби з невеликими БПЛА. Чудовий пакет допомоги, який вийде у синергию з останнiм німецьким пакетом для ППО.

Terrahawk Paladin

Terrahawk Paladin

Вочевидь, нас чекає друга важка зима в плані нальотів по інфраструктурі і Захід готує нам зброю і спорядження щоб успішно її пройти.