Скандал із закупівлями Міноборони — це справжня зрада, — засновник Prozorro Нефьодов

Ідеолог системи Prozorro, колишній голова Держмитслужби Максим Нефьодов вважає, що продуктові закупівлі Міноборони мають бути відкритими для публіки.

Об этом сообщает Конфликты РУ

Про це він пише у фейсбуці.

"Зрада в закупівлях продуктів харчування Міністерство оборони України — це справжня зрада, не оці "скасували аукціони". Найголовніша зрада, про яку навіть не говорять — це те, що все стало відомо тільки завдяки викривачам-whistleblowers і розслідуванню Юрій Ніколов, бо ці угоди не те що не проходять тендер, а навіть не оприлюднюються в Prozorro! Порушення принципу всі-бачать-все моментально веде до кради-все… Скільки таких інших угод є по всій країні, про які ми не знаємо? Оці всі "секретні закупівлі" моркви і буряка, які ми ховаємо не від путінських шпигунів, а від платників податків?!?" — пише Нефьодов.

Він задає питання про те, чому закупівлі здійснюють такими великими лотами, чому це відбувається через посередників, а не у виробників чи великий ритейлерів, і чому такою великою є концентрація закупівель.

"Врешті, це показник того, що треба робити системні реформи. Звільняти старих людей, підвищувати зарплати, наймати нових, ставити їм конкретні КРІ, будувати нормальні інструменти роботи. Найгірше — це кричати "звільніть Х, посадіть Y, все буде добре". Бо прості рішення ведуть в нікуди…" — вважає Нефьодов.

На його думку, найгірше, чим може закінчитися скандал — якщо з постачальником спочатку укладуть угоду про зниження цін, а потім — ще одну секретну угоду про їх збільшення.


Источник: Проект РУ