В Україні залишилося лише 130 книгарень,

книги,книжный

Зараз в Україні налічується лише 130 книгарень, до початку повномасштабної війни їх було біля двох сотень.

Про це директорка Українського інституту книги (УІК) Олександра Коваль повідомила на польсько-українській конференції "Читання заради демократії", передає Інтерфакс-Україна.

"Де українці можуть купити книги? До війни було приблизно 200 книгарень на всю Україну... Це означає, що є одна книжкова крамниця на 200 тис. населення. У той час, як у Європі цей показник становить приблизно 1 книгарня на 20 тис. населення. Зараз під час війни їх налічується лише 130", – сказала директорка інституту.

За словами Коваль, з 2021 до 2022 року істотно зменшилася і кількість найменувань виданих в Україні книг – з 21 тис. до 9,7 тис., а також їх тиражі – з 45 млн до 11,6 млн копій.

Водночас програми субсидування книгорозповсюдження в Україні досі не працюють.

Читайте також: Рада схвалила запровадження субсидій на оренду приміщень для книгарень

"В Україні вже ухвалено закон про виділення фінансових субсидій для книгарень. Це дуже важливо, оскільки стаціонарні книгарні перестали виживати, вони закриваються, оскільки кошти на їх утримання перевищують дохід від продажу книг", – пояснила Коваль.

Однак, за її словами, реалізація цього закону призупинилася через брак фінансування у зв’язку з повномасштабною війною.

"Але без цього закриються і ті книгарні, які залишилися. Тут треба думати, чи чекати поки вони всі помруть, а потім їх реанімувати, чи все ж таки виділити якісь не дуже значні кошти, щоб книжкові магазини могли оплачувати орендну плату", – додала голова УІК.

Вона також розповіла, що на сьогодні немає коштів і на реалізацію програми надання громадянам України щорічної допомоги у вигляді сертифікату на придбання книг.