Підсанкційна букмекерська компанія намагалася вивести 166 мільйонів, суд їх арештував,

букмекер,ставки,ігри,азартні

Суд за клопотанням Бюро економічної безпеки (БЕБ) наклали арешт на рахунки трьох юридичних осіб, які підконтрольні відомій букмекерській компанії, загальна сума арештованих коштів становить понад 166 млн₴

Як повідомляє пресслужба БЕБ, незаконна діяльність згаданих компаній призвела до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

За даними слідства, компанія-ліцензіат провадила букмекерську діяльність в мережі інтернет через підконтрольні дзеркальні вебсайти двійники, які діяли без відповідної ліцензії. Ігрові акаунти поповнювалися готівкою через мережу терміналів.

"Щоб замаскувати злочинну схему та фінансові операції, широко використовувався міскодинг – підміна призначення платежу в банківській еквайринговій мережі. У подальшому кошти із перевищенням ліміту обороту зараховувалися на розрахункові рахунки низки юридичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та не зареєстровані платниками ПДВ. Виплата виграшів відбувалися через підконтрольні фіктивні суб’єкти господарювання", – пояснили у БЕБ.

Водночас згадані товариства та букмекерська компанія не сплачували податок на прибуток, ПДФО та військовий збір. За оцінкою слідства, така протиправна діяльність завдала державі збитків орієнтовно на 1 млрд₴

На початку березня ця букмекерська компанія потрапила під санкції РНБО. З метою уникнення санкцій та легалізації одержаного злочинним шляхом майна у березні 2023 року ця компанія перерахувала на рахунки підконтрольних підприємств кошти начебто у якості авансу роялті за надання прав на використання програмного забезпечення.

"Таким чином службові особи компанії намагалися вивести кошти та надалі легалізувати їх шляхом розподілення між рахунками понад 200 фізичних осіб. Детективи БЕБ арештували 166 млн грн на рахунках трьох підконтрольних юридичних осіб", – йдеться у повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 203-2, ч. 2 ст. 229 КК України. У БЕБ не називають букмекерську компанію.

Читайте також: АРМА передали корпоративні права компанії, яка працювала під брендом букмекера 1xBet

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про запровадження санкцій проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб.

Серед компаній, які потрапили під санкції є низка російських букмекерських компаній – "Спортлото", "СпортБет", "Бет.ру", "КредитСервіс", "Фортуна", "Перша міжнародна букмекерська компанія" та інші. Під обмеження також потрапила зареєстрована в Україні компанія Parimatch.

"Твоя беттінгова компанія" та компанія "Поінтлото", які потрапили під санкції, за даними дослідження OSINT- агенції "Мольфар", – афілійовані структури заснованої росіянами букмекерської контори 1XBet. Однак "Твоя беттінгова компанія" втратила ліцензію на здійснення букмекерської діяльності у вересні 2021 року, а наприкінці квітня суд арештував 100% корпоративних прав компанії вартістю 30 млн₴