Зекономлених на харчових тендерах Міноборони 10 млрд грн вистачило б повністю закрити потребу ЗСУ в «мавіках» на півроку війни

Зниження цін на окремі продукти у харчових підрядах Міністерства оборони дозволить зекономити близько 10 мільярдів гривень впродовж 2023 року. Цієї суми вистачило б ЗСУ для забезпечення дронами «Мавік» на 6-7 місяців війни, підрахувала відома волонтерка Марія Берлінська.

Сумарну оцінку економії дали автор розслідування про харчування Міноборони Юрій Ніколов (редактор «Наших грошей») і член Антикорупційної громадської ради при Міноборони Тетяна Ніколаєнко (журналістка «Цензору») в ефірі програми «Нічна варта» в рамках Єдиного телемарафону 29 липня (відео).

Перший етап економії відбувся після виходу розслідування про «яйця Резнікова». Тоді Міноборони уклало додаткові угоди з постачальниками про зниження цін. В найбільшому контракті з «Актив компані» ціна картоплі була знижена з 22 до 14 гривень за кілограм, а яєць – з 17 до 9 гривень за штуку. За оцінкою Ніколова, це призвело до загальної економії близько 5 мільярдів у річному вимірі.

Після того голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анасія Радіна, “Центр протидії корупції” домоглись прийняття закону, яким Міноборони змусили публікувати ціни на продукти та проводити торги у «Прозорро». І тоді відбувся другий етап економії. На відкритих торгах ціни були знижені сумарно ще на 5 млрд грн, підрахувала Ніколаєнко. Картопля впала у ціні до 9,60 грн/кг , а яйця до 6 грн/шт.

Сумарна економія на харчування Міноборони у розмірі 10 мільярдів гривень достатня для придбання нового зимового і літнього одягу для всіх бійців ЗСУ з розрахунку 10 тисяч гривень на кожного з 1 мільйона воїнів.

Як повідомила «Нашим грошам» керівниця «Центру підтримки аеророзвідки» Марія Берлінська, цієї суми вистачило б і на значне посилення армії дронами типу «Мавік».

«Навіть при втратах 80-90 відсотків дронів і при загальній потребі 22-24 000 штук на місяць суми 10 мільярдів гривень цілком може вистачити на 6-7 місяців війни», – підрахувала Берлінська.

Нагадаймо, після виходу розслідування про завищені ціни харчів міністр Олексій Резніков заявив, що залишається на своїй чинній посаді. Таке рішення ухвалив президент України Володимир Зеленський.